28-06-06

Rot

Ik heb een paar rotdagen achter de rug.  Het lijkt wel of er besloten is om eens te testen hoe sterk ik wel ben en hoeveel ik kan verdragen.  Ok, dit is misschien een beetje overdreven, maar toch ...

Vorige week dinsdag (20 juni) kreeg ik een mail terug van mijn promotor met zijn opmerkingen over mijn volledige hoofdstuk Romeins recht.  Hij was niet zo positief als over mijn eerste paragraaf (maar het was ook niet zo goed, dat weet ik zelf ook wel), maar hij was niet negatief.  Hij kijkt zelfs uit naar mijn volgende deel, wat ik heel leuk vind, natuurlijk.  Maar na een paar mails bleek dat ik al een week aan het schrijven was voor de politieke geschiedenis van Rome voor niets.  Dat moet (lees: mag) er helemaal niet bij voor hem!  Resultaat: een week kwijt, 10 pagina's thesis minder en ik die boos ben op mijzelf omdat ik hem mijn inhoudstafel niet heb laten zien.  Dus heb ik woensdag een kort overzicht gemaakt van de gebeurtenissen in de twee eeuwen die ik bespreek voor mijn bijlagen en ben ik donderdag begonnen aan de definitie van magie. 

Ik ben al redelijk goed opgeschoten daarmee, maar alles gaat zo traag!  De definitie is nog niet af (ik gok dat dat eind deze week wel af zal zijn), ik moet nog veel bronnen vertalen en interpreteren, ik moet mijn tweede deel nog schrijven (maar het saaiste heb ik al gedaan en het moeilijkste bijna), ik moet mijn bijlagen nog in orde brengen, ... 

Resultaat: ik kwam eergisteren tot de conclusie dat ik mijn vakantiewerk moet opgeven, anders raakt mijn thesis niet af.  Dat heb ik gisteren gedaan, en daarom voel ik mij zo rot.  Ik ben opgelucht dat ik de juiste beslissing genomen heb, maar ik voel mij echt schuldig tegenover de mensen voor wie ik zou werken.  Een heel dubbel gevoel.  Maar ik moet aan mijzelf denken en doen wat het beste is voor mij.  Wanneer ik was blijven werken, waren er vijf mogelijke scenario's geweest:

1: Ik werk 's avonds en in het weekend aan mijn thesis, maar heb te weinig tijd en ben te moe.  Ik blijf echter mijn vakantiewerk verderdoen en mijn thesis raakt niet af, waardoor ik pas in januari zal afstuderen en mijn familie, vriend en ikzelf boos zijn op mij. 

2: Ik werk 's avonds en in het weekend aan mijn thesis, maar heb te weinig tijd en ben te moe.  Ik ga naar de dokter en krijg ziektebriefjes (ik ben sowieso oververmoeid, dus ik zal niet eens moeten liegen), waardoor ik meer tijd heb voor mijn thesis en ze op de nipper afraakt. 

3: Ik werk 's avonds en in het weekend aan mijn thesis, maar heb te weinig tijd en ben te moe.  Ik raak ziek omdat ik volledig uitgeput ben. 

4: Ik werk 's avonds en in het weekend aan mijn thesis, maar heb te weinig tijd en ben te moe.  Ik stop met mijn vakantiejob, want anders zal mijn thesis niet afraken. 

Al deze scenario's zijn erger dan hetgene ik gedaan heb, en het vijfde (Ik werk 's avonds en in het weekend aan mijn thesis, maar heb te weinig tijd en ben te moe.  Maar mijn thesis raakt toch af.) is gewoon een illusie. 

Dus heb ik nu geen vakantiejob meer (weg zekerheid van werk tot en met september), maar ik heb wel het juiste gedaan waardoor mijn thesis zal afgeraken.  En toch voel ik mij nog altijd rot.

11:17 Gepost door Lena | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-06-06

Weer een paar pagina's dichter ...

... bij een afgewerkte thesis.  64 pagina's, maar ik ga nog wat doorwerken vandaag.  Het heeft lang geduurd eer ik goed wakker was, en in de namiddag heb ik niet veel kunnen te doen (ik had nogal weinig energie), maar nu voel ik mij veel energieker.  Dus nog een paar uurtjes (2, denk ik) doorwerken. 

Zaterdag had ik examen fluit, en ik ben afgestudeerd!  Zaterdag heb ik niet veel meer gedaan, ik had nog te veel spanning in mijn lichaam. 

Zondagavond, toen ik in mijn bed lag, wist ik opeens hoe ik mijn indeling van mijn tweede deel ging doen.  In plaats van 3 hoofdstukken, ga ik er maar 2 meer hebben (zelfde indeling als algemene geschiedenis en Romeins recht, is veel logischer), en die worden ingedeeld in 3 paragrafen (elk hoofdstuk in dezelfde 3).  Mooi symmetrisch en logisch

Ik ga nu nog wat verderschrijven aan mijn thesis!

18:28 Gepost door Lena | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-06-06

Eerste hoofdstuk af

Dinsdag was mijn eerste hoofdstuk (Romeins recht) eindelijk af! Het heeft heel lang geduurd (veel langer dan gepland), maar het is wel veel langer geworden dan gepland (32 pagina's).

Ik heb vandaag al 62 pagina's thesis, en ik ben volop bezig aan het volgende (eigenlijk voorgaande, als ik de inhoudstafel van mijn thesis bekijk) hoofdstuk: de algemene geschiedenis. Ik had gehoopt om dit deze week af te krijgen, maar dat zal dus duidelijk niet lukken. Alles gaat veel trager dan ik had gedacht, en ik begin er hoe langer hoe meer aan te twijfelen of mijn thesis wel zal afgeraken tegen het einde van deze maand. Het ziet er dus naar uit dat ik, samen met mijn vakantiejob, nog zal moeten werken aan die thesis, 's avonds en in het weekend. Maar ik hoop daartegen al zoveel af te hebben dat ik dit geen hele maand meer moet doen (2 weken of zo, dat zou nog wel gaan). We zullen wel zien.

Ik ben nu dus bezig aan het laatste saaiere hoofdstuk, minder saai dan Romeins recht, maar veel minder leuk dan alles wat echt over magie gaat. Dus ik heb iets om naar uit te kijken!

Wat de warmte betreft: ik heb er iets op gevonden: een ventilator. Ik ben diegene die de ventilator heeft uitgevonden eeuwig dankbaar, want dankzij hem kan ik ook werken als het 35° C is. Weg warmte, weg lusteloosheid.

Wat heb ik allemaal gedaan deze week? Wel, maandag en dinsdag heb ik gewerkt aan Romeins recht, woensdag ben ik gaan solliciteren en heb ik mijn structuur van het eerste hoofdstuk (waar ik nu aan aan het schrijven ben) vervolledigd en gisteren heb ik bijna niets gedaan. Ik voelde mij echt niet goed gisteren, dus ja. Ik vind het wel spijtig dat ik niets gedaan heb, maar het is geen ramp. En nu ga ik nog maar eens aan mijn thesis werken, en hopen dat het vandaag zo goed gaat dat ik weer goede moed krijg om hem af te krijgen tegen het einde van de maand ...

12:12 Gepost door Lena | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-06-06

Eerste paniekaanval achter de rug

Het is begonnen: ik begin te panikeren.  Vanmorgen (vroeg) ben ik in paniek wakker geschoten, maar ik kon me wel redelijk snel kalmeren.  Normaal duurt dat dan een uur eer ik weer kan slapen, nu maar een half uur of zo. 

Ik heb het vakantiewerk, wat dus wil zeggen dat ik mijn thesis moet afhebben tegen eind juni, binnen drie weken dus. 

En juist daar wringt het schoentje, want Romeins recht is nog niet eens af!  Door de warmte kon ik veel minder doen dan normaal (dan heb ik nog minder zin om te werken omdat ik niet goed tegen de warmte kan.  En mijn kamer is voor een deel onder het dak, dus ...).  Ik heb sinds gisteren 57 pagina's, en ik moet nog één deel doen: de bronnenkritiek.  Dat zal dus voor maandag worden. 

Ik moet een goede motivering vinden voor mij, een beloning of zo, want anders zal het niet lukken met die warmte.  En als ik niet goed geslapen heb, krijg ik een klop tussen 14 en 16u, waardoor ik veel minder tot niets kan doen.  Maar dat zijn maar 2 uur, dus de 'grote vijand' nu is de warmte en dan eigenlijk de lusteloosheid die gepaard gaat met die warmte. 

En lusteloosheid staat bij mij gelijk aan uitstellen ... 

11:10 Gepost door Lena | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-06-06

Langzaam maar zeker

55 pagina's, zo staat de balans sinds dinsdag.  Ik heb nog nooit zoveel pagina's na elkaar geschreven voor 1 taak, maar ik ben er nog lang niet.  Nog even doorbijten, dus. 

Vandaag weet ik of ik de vakantiejob op 'mijn' universiteit heb.  Ik heb er een dubbel gevoel bij: langs de ene kant wil ik die job heel graag, want dan verdien ik veel geld en hebben mijn vriend en ik een beetje extra geld (want ik denk niet dat ik snel werk zal vinden).  Maar langs de andere kant heb ik meer tijd om mijn thesis af te werken als ik de job niet heb.  Als ik ze wel heb, moet ik eind juni heel hard doorwerken (ongeveer 11u per dag of zo: het echte maximum dat ik kan werken per dag als ik om 8u opsta -nu sta ik op om 9u- en om 9u begin -nu begin ik rond 11u, meestal 11.30u-12u- en werk tot 22u), als ik pas in augustus begin te 'vakantiejobben' kan ik het rustigeraan doen.  En ik weet niet wat ik het liefste zou willen. 

Wat heb ik de laatste dagen zoal aan mijn thesis gedaan?  Wel, gisteren ben ik naar Studieadvies geweest en ben ik naar een andere bibliotheek geweest dan de bibliotheek van 'mijn' universiteit omdat ze daar meer boeken hebben.  En verder niets.  (Wat dus de gewoonte is op woensdag, vanaf volgende week echter wordt dit anders.)

Dinsdag heb ik weer gewerkt in het zelfstudiecentrum en heb ik ongeveer 2 pagina's geschreven, het kan ook iets meer zijn.  Ik had nog meer kunnen doen, maar het was al 17u en dan sluit het zelfstudiecentrum, dus ik moest weg en afsluiten.  Het stukje over de juristen is bijna af, vandaag moet dat volledig af zijn en het tweede deeltje (de problemen bij het gebruik van deze bronnen) ook.  Dus mijn promotor en copromotor krijgen vanavond weer een mailtje van mij. 

Maandag heb ik weinig gewerkt in uren, maar ik heb toch anderhalve pagina geschreven (of zo).  Dus: niet goed, want ik heb uitgesteld; maar toch geen ramp, want ik heb wel iets gedaan. 

Ik weet niet zeker of ik mijn thesis helemaal ga afkrijgen tegen eind juni, maar ik ga dat wel zeker en vast proberen.  En als ze dan nog niet af is, zal er al zoveel gedaan zijn dat ik nog maar een week moet werken (eventueel na mijn uren -als ik werk heb-) om ze af te krijgen.  Dan kan ik op mijn gemak alles verbeteren en is er geen stress bij het inbinden en dergelijke.  Want dat vond ik zo stresserend bij mijn vorige taken: 'Stel je voor dat onze printer nu juist kapotgaat, dan ben ik gezien!'

Duim voor me!

11:45 Gepost door Lena | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-06-06

Slechtere week achter de rug

Woensdag en donderdag ben ik gaan werken in het zelfstudiecentrum van 'mijn' universiteit, ik moest daar de permanentie doen (met andere woorden: de weinige mensen die tijdens de blokweek nog naar buiten komen om cursussen en examenvragen te kopiëren en om films of dia's te bekijken voor een examen helpen).  Woensdag was er niet veel volk, donderdag wat meer, maar toch echt niet veel (wat eigenlijk normaal is: de gemiddelde student heeft alle informatie al voor de blokweken beginnen).  Ik heb dus wel kunnen werken, maar woensdag was ik moe (ben het niet gewoon om om 7u op te staan). 

Woensdag heb ik al hetgeen ik kan gebruiken uit een taak die ik in 2e kan heb moeten schrijven gekopieerd en in mijn thesis geplakt (op de juiste plaats), waardoor ik opeens 49 pagina's had!  Dan heb ik er nog een klein deeltje bijgeschreven (en ik heb natuurlijk de gekopieerde dingen aangepast en verbeterd), en ik had 50 pagina's.  Dat voelde goed, echt waar. 

Donderdag heb ik daar nog 1 pagina bijgeschreven, wat goed is aangezien ik regelmatig gestoord werd in de namiddag en toch elke keer opnieuw ben beginnen werken.  Ik was ook niet meer zo moe. 

Vrijdag en zaterdag heb ik niets gedaan, voor het eerst in een paar weken.  Dat voelt echt wel rot, maar de consequentie daarvan is dat ik volgende week (dus vanaf morgen) veel harder zal moeten werken om dat af te krijgen.  Want volgende week moet Romeins recht volledig af zijn en de geschiedenis van Rome ook.  Dat wordt dus nog even doorbijten.  Dan heb ik nog 3 weken om de definitie van magie en mijn onderzoek af te krijgen, wat moet lukken als ik langer werk dan ik nu doe de laatste 2 weken van juni. 

Tenzij het opeens veel sneller gaat, natuurlijk, maar daar reken ik niet op (maar het zou dus wel heel leuk zijn ...).

19:34 Gepost door Lena | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |