27-01-07

Neerslachtigheid

Ik ben een boek aan het lezen (De Geluksformule van Stefan Klein) waarin uitgelegd wordt wat geluk is, wat het verschil is tussen geluk en tevredenheid, wat emoties zijn en waarom emoties en gevoelens niet hetzelfde zijn en wat depressie en neerslachtigheid met je doet. En natuurlijk worden er ook strategieëen aangereikt om positiever te denken. Ik heb al heel veel bijgeleerd de laatste dagen.

En nu weet ik ook wat ik heb: ik ben neerslachtig. Niet depressief, da's nog een stap verder, maar neerslachtig. En als ik het volgende hoofdstuk heb gelezen, weet ik wat ik daaraan kan doen. Maar da's voor morgen of maandag, eerst aan mijn thesis werken.

Ik heb een nieuwe begeleidster bij Studieadvies, mijn andere begeleidster is op bevallingsverlof. Een totaal andere aanpak, maar ik vind het wel leuk. Ik ga sinds vorige week twee keer week naar Studieadvies en ik krijg kleine opdrachten. Begin deze week moest ik bijvoorbeeld maandag 1,5 uur werken en dinsdag 2 uur, en niet alletwee de dagen aan mijn vertalingen. De reden waarom mijn vorige post zo negatief was, was omdat dit niet gelukt was (ik heb in die twee dagen ongeveer 1 uur en een kwartier gewerkt) en omdat ik dinsdag in paniek geschoten was (voor niets, eigenlijk, maar ja, da's een kenmerk van neerslachtigheid: de kleinste dingen die verkeerd lopen ervaar je als een ramp).

Maar woensdag (na een sessie Studieadvies) heb ik mij herpakt: ik heb een mail gestuurd naar mijn promotor en copromotor en ik heb 2 uur gewerkt (in de namiddag, waar ik het normaal gezien heel moeilijk mee heb als ik in de voormiddag ergens naartoe geweest ben; triomf dus!). Vandaag moet ik nog 1,5 uur werken, maar niet aan mijn vertalingen, dus ik weet eigenlijk nog niet goed wat ik ga doen. Is schrijven aan mijn blog werken voor mijn thesis? ;-) Maandag mag ik niet werken (ik weet niet waarom, maar ik mocht van de drie dagen waarop ik kon werken -woensdag, zaterdag en maandag; dinsdag heb ik weer een afspraak en donderdag en vrijdag ben ik gaan werken voor geld- er maar twee effectief werken. Dus maandag lonkt een extra vrije dag, zalig!

Om af te sluiten: mijn promotor heeft geantwoord op mijn mail met de beste raad die hij mij ooit al gegeven heeft en tegelijk met de beste raad die hij mij kon geven: "forceer niet en werk rustig door." Niets meer, niets minder (buiten de eerste letter van zijn voornaam :-)). Bedankt, dat ga ik zeker doen.

16:15 Gepost door Lena in Thesis | Permalink | Commentaren (2) | Tags: overwinning, studieadvies, uurrooster |  Facebook |

Commentaren

hey lena,
bedankt voor je reactie ... Wat een superlieve reactie van je promotor... Ik denk dat hij echt begrijpt waar je het moeilijk hebt.
tot later en hou vol. Ooit komt de dag. Dan zijn we 'hier' weg, hè... (maar niet van blogland natuurlijk)

Gepost door: doctoranda-mama | 30-01-07

fijn dat je nieuwe begeleidster meevalt. het is toch altijd afwachten, eh. want iedere mens heeft een andere aanpak.
nog veel moed, eh!

Gepost door: beate | 31-01-07

De commentaren zijn gesloten.