08-05-07

De vloek van het perfectionisme

Ik heb gisteren naar het begin van 'Say No to the Knife' gekeken op VijfTV (het einde heb ik gemist omdat er een ander programma begon dat ik zeker wou zien). Het ging over twee vrouwen die een liposuctie en/of een buikwandcorrectie wouden ondergaaan, en het doel van het programma was (zoals de titel al doet vermoeden) om hen daarvan te laten afzien door middel van een restyling en diepgaande gesprekken (ik weet niet of het met een psycholoog was of niet, dat laat ik in het midden).

Er was een vrouw die helemaal niet lelijk of dik was, ze was 'gewoon' perfectionistisch. De 'psychologe': "Mensen zijn soms perfectionistisch als ze in hun jeugd teveel kritiek hebben gekregen. Je wilt alles perfect doen omdat je bang bent om te falen, maar als je perfectionistisch bent, faal je elke dag, want perfectie bestaat niet. Je bent de hele tijd bang dat iemand je gaat betrappen op het niet-perfect-zijn, en wanneer dat gebeurt, je iedereen kwijtraakt. Omdat je gelooft dat je het niet waard bent, dat je niet goed genoeg bent. En je kan in jouw ogen alleen maar goed genoeg zijn als je perfect bent."

Welcome to my life ...

16:01 Gepost door Lena in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: angst, inzichten |  Facebook |

Commentaren

Te hoge eisen aan jezelf stellen, klinkt bekend voor mij, jammer genoeg...

Gepost door: Sandrissimo | 08-05-07

Hoi Lena,

Hoewel ik hier nog steeds meelees, is het toch alweer een hele tijd geleden dat ik nog eens gereageerd heb.

Ik zie dat je nog steeds aan het vechten bent tegen je uitstelgedrag. Ik herken (ook nog steeds) bijzonder veel dingen. Dat perfectionisme heb ik ook heel sterk. Op zo goed als alle vlakken in mijn leven eigenlijk. Ik heb echter nooit goed begrepen waar mijn perfectionisme vandaan komt. Ik ben mijn hele leven al de enige die wil dat ik 'perfect' ben. Mijn ouders of andere mensen hebben nooit meer van mij verwacht dan in mijn mogelijkheden lag.

Ik heb trouwens ook de stap naar de studiebegeleiding van den unief gezet (onder lichte dwang van mijn ouders en een goed vriend. Lol). Dat mocht ook wel na zeven jaar. :/ Zo goed als al mijn vakken heb ik ondertussen doorsparteld, nu die thesis nog. Mijn uitstelgedrag is echt een gewoonte, een manier van leven geworden en dat kan je nu eenmaal niet op 1,2,3 veranderen.

Maar, net zoals jij, ben ik niet van plan het op te geven. Ik wens je nog superveel succes. Het einde is in zicht! Ik blijf je logs lezen en ik blijf natuurlijk ook duimen.

Linn (Juno)

Gepost door: Linn | 09-05-07

Hey Lena,
Als ik aan het procrastineren ben, google ik dikwijls het woord procrastinatie (hihi) en zo las ik overlaatst dat niemand op alle vlakken in zijn leven uitstelt. Iedereen heeft altijd dingen die hij nooit uitstelt. Dat vond ik een leuke gedachte !

Gepost door: doctoranda-mama | 11-05-07

Dan ben ik vrees ik toch de uitzondering die de regel bevestigt. Lol. Ik denk dat ik zo goed al alles uitstel tegenwoordig: thesissen, studeren, opstaan, gaan slapen, naar de winkel gaan, mails beantwoorden, naar afspraken vertrekken, ... :/

@Lena: Hoever zit je eigenlijk op dit moment met je thesis? Succes hé

Juno

Gepost door: Linn | 11-05-07

ik kom nog ns even heeeeeeeeeel veel moed wensen voor je thesis!!

Gepost door: beate | 20-05-07

Uitstelgedrag Ja ik heb dat ook enorm. Ik stel al jaren alles uit. Ik weet niet of het luiheid is. Het is zeker gemakszucht. Ik doe gewoon liever andere dingen dan schoolwerk. Tot het vierde middelbaar nooit last mee gehad, dan moeten blijven zitten, dan TSO gaan doen. Vorig jaar eerste jaar hoger onderwijs. Gemakkelijk geslaagd, nu minstens 4 herexamens. Ik wist niet dat ik dit had. Jammer dat ze mij nooit hebben begeleid. Ik stel echt veel uit en dat geeft me een slecht gevoel over mezelf.

Gepost door: Robert | 22-06-07

Uitstelgedrag, er is wat aan te doen Ik vind dit een mooie uitleg van perfectionisme als oorzaak van uitstelgedrag. Op onderstaande link is nog meer informatie te vinden over uitstelgedrag:

http://www.bashoorn.nl/uitstelgedrag/

Gepost door: Bas Hoorn | 04-01-10

Perfectionisme Perfectionisme kan inderdaad een oorzaak zijn van uitstelgedrag. Ik heb iets gezien waarmee je iets aan perfectionisme kunt doen
" target="_blank">http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/perfectionisme.html"> Perfectionisme oplossen

Of als de link niet werkt:
www.morpheus-emotionele-bevrijding.com/perfectionisme.html

Gepost door: perfectisme jack | 28-01-10

De commentaren zijn gesloten.