07-03-10

De Lichtjes van de Schelde

Alle liedjes van Bobbejaan Schoepen hebben een speciale betekenis voor mij. Hij was een van de favoriete zangers van mijn dooppeter (de vader van mijn vader) en hij zette zijn Best-Of-CD regelmatig op wanneer de kleinkinderen bij hem waren. Hij identificeerde zichzelf vooral met het liedje 'De Jodelende Fluiter' (hij floot dan ook constant), maar voor mij heeft vooral het liedje 'De Lichtjes van de Schelde' een speciale betekenis. 

Stel je dit tafereel voor: een bende kleinkinderen (we waren in die tijd nog maar met een stuk of 7, denk ik) verzameld rond een oude platenspeler. Het was echt nog een hele oude platenspeler, want om hem te laten werken, moesten we aan een hendeltje draaien. Wanneer je te snel draaide, werd de plaat in versneld tempo afgespeeld, wat we soms wel deden, natuurlijk. En tijdens elk familiefeest wouden we de enige plaat horen die peter nog had: 'De Lichtjes van de Schelde'. Niet een keer, geen twee keer, maar zoveel keer als we konden (dus: tot de volwassenen het beu waren en we naar buiten vlogen om te gaan spelen). We waren echt allemaal gek op dat liedje. 

Het is dit liedje dat voor mij altijd verbonden zal blijven met peter. 

En nu, vandaag, op de dag dat hij hoogstwaarschijnlijk zal sterven, krijg ik het liedje niet uit mijn hoofd. De pancreaskanker heeft hem dan wel kleingekregen en zijn lichaam kapotgemaakt, maar de herinneringen zullen altijd blijven. Dus heeft peter gewonnen. Want hij heeft kinderen en een bende kleinkinderen die van hem houden, zoveel dat ze vandaag naar het ziekenhuis zijn gegaan om afscheid te nemen. Hoe moeilijk dit ook was en hoeveel verdriet ze ook hebben. 

Het is goed, peter, het is genoeg geweest. Ga maar. We redden het hier wel. 

Ik zie je wel terug, boven. 

21:30 Gepost door Lena in Familie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: electricien paris | 21-02-15

De commentaren zijn gesloten.